Tuesday, March 11, 2008

The Radio Dept. - 'Lesser Matters' (2004)



Η έκπληξη του 2004 μας ήρθε από βόρεια και συγκεκριμένα από τη Σουηδία. Οι Radio Dept. πήραν το όνομά τους από την πινακίδα ενός μαγαζιού που επισκεύαζε ραδιόφωνα στην παγωμένη πατρίδα τους και όσο πεζή ήταν η έμπνευση του ονόματός τους, τόσο εμπνευσμένο υπήρξε το δισκογραφικό τους ντεμπούτο ‘Lesser Matters’.
Το περιοδικό (που αγαπάμε να μισούμε ή μισούμε που αγαπάμε, όπως θέλετε πάρτε το) NME τοποθέτησε το album στην περίοπτη ένατη θέση στην ανασκόπηση του 2004, ενώ δύο κομμάτια τους φιγουράριζαν στα καλύτερα tracks του ίδιου έτους. Κάπως έτσι, τα (indie) φώτα στράφηκαν πάνω τους και αποκάλυψαν ένα shoegaze διαμαντάκι, φανερά επηρεασμένο από τους πρωτομάστορες του είδους My Bloody Valentine, αλλά και από τους πιο τρυφερούς-αιθέριους εκφραστές του όπως Chapterhouse, Slowdive και Lush. Το ‘Lesser Matters’ είναι ένας δίσκος που δεν ξεμπερδεύεις μαζί του εύκολα, κυρίως γιατί αποτελεί ένα σφιχτοδεμένο σύνολο κομματιών που δημιουργούν μία αριστουργηματική ατμόσφαιρα, θυμίζοντάς μας άλλες (περασμένες) εποχές όπου τα LP βασίλευαν και ακούγονταν από την αρχή μέχρι το τέλος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι λείπουν τα highlights…
Τα 1:17 του ‘Too Soon’ μας εισάγουν νωχελικά στο κλίμα του album, προετοιμάζοντάς μας για το καταιγιστικό ριφάκι του “Where Damage Isn’t Already Done’, κομμάτι που φαίνεται να έχει ξεγλιστρήσει από δίσκο των μεγάλων Yo La Tengo. Στίχοι αόριστοι, ελλειπτικοί και ερωτικοί, τραγουδισμένοι χαμηλόφωνα συμπληρώνουν μελαγχολικά το μεγαλείο του ήχου των Radio Dept. Στο εξαιρετικό ‘Why Won’t You Talk About It’, οι τόνοι ανεβαίνουν αρκετά θυμίζοντας Spiritualized στις καλύτερες στιγμές τους. Αλλά και στις πιο χαλαρές στιγμές τους, οι Radio Dept. δεν τα πάνε καθόλου άσχημα: στο ‘1995’ νοσταλγούν το συγκεκριμένο έτος (που παρεμπιπτόντως ήταν και η χρονιά δημιουργίας τους), στο ‘Strange Things Will Happen’ προβάρουν με επιτυχία τα γυναικεία φωνητικά ενώ το catchy ‘Ewan’ δύσκολα σε αφήνει αδιάφορο. Κρίμα που με το τέλος του ‘Lost and Found’ πρέπει να εγκαταλείψεις τον παγωμένο αλλά ονειρικό κόσμο τους και να προσγειωθείς στον δικό σου.

No comments: