Sunday, November 27, 2011


M83 - 'Hurry Up, We're Dreaming'
(Mute, 2011)




Για ένα πράγμα δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τον κύριο Anthony Gonzalez: ότι στερείται ιδεών.

Από τη δημιουργία τους, το σωτήριο έτος 2001, το (πρώην) ντουέτο των Γάλλων M83 μας έχει τροφοδοτήσει μία σειρά δίσκων που κυμαίνονται από απλά ενδιαφέροντες ('Dead Cities, Red Seas & Lost Ghosts', 2003) μέχρι αριστουργηματικοί (το 'Before The Dawn Heals Us' του 2005 είναι το δεύτερο καλύτερο album της προηγούμενης δεκαετίας κατά τη γνώμη μας). Προσανατολισμένος σταθερά στο shoegaze, εμπλουτίζει το είδος με πολλά ηλεκτρονικά στοιχεία, τα οποία αρκετά συχνά κυριαρχούν απόλυτα και δημιουργούν ένα νέο υβρίδιο με space αισθητική και 80's καταβολές.

Στο φετινό, 'Hurry Up, We're Dreaming', το μονομελές σχήμα του στοχεύει αρκετά ψηλά: δημιουργεί έναν αυστηρά δομημένο concept δίσκο, όπου τα tracks διαχωρίζονται ανά δύο-τρία από μονόλεπτα instrumental συνδετικά διαλείμματα. Τα καταφέρνει; Ίσως. Από ιδέες όμως, άλλο τίποτα.

Γιατί δεν μπορεί να μην εντυπωσιαστούμε από το αλάνθαστο ξεκίνημα με τη συνοδεία της Zola Jesus ('Intro'), τα κολλητικότατα hooks τόσο του εμφανέστατου single 'Midnight City' όσο και του 'OK Pal', την κορυφαία ανάπτυξη του 'Wait', το ευφυέστατο παραμύθι του 'Raconte-Moi Une Histoire' και το φόρο τιμής στους My Bloody Valentine στο 'New Map'.

Φυσικά, αν και αναμενόμενο για διπλό album, δεν λείπουν και οι αστοχίες: το αμήχανο 'Splendor' για παράδειγμα, αλλά και το εύκολο 'Claudia Lewis' είναι χαρακτηριστικά παραδέιγματα.

Με μπούσουλα το "Mellon Collie and the Infinite Sadness' κατά δήλωση του Gonzalez, οι Μ83 προσπάθησαν να φτιάξουν κάτι πολύ μεγάλο.

Φιλόδοξο αλλά και υπερφίαλο, εντυπωσιακό αλλά και κουραστικό, αριστουργηματικό αλλά και εγωπαθές, το 'Hurry Up, We're Dreaming' προσγειώθηκε από τον γαλαξία Messier 83 με σκοπό να λατρευτεί από τους γήϊνους, αλλά αυτό που καταφέρνει με ευκολία είναι ένα: να τους διχάσει.

Νίκος Ζωητός



1 comment:

mesotixia said...

συνπαθέστατο επίσης το παλαιότερο αλλά σε remix άσμα
https://www.youtube.com/watch?v=1jmLb2pZzUc