Saturday, February 26, 2011


Asobi Seksu - 'Fluoresence' (Polyvinyl, 2011)






Μία ζωή πάνω στην τραμπάλα.

Από την μία πλευρά, όλο το shoegaze κίνημα με Ride, Slowdive, My Bloody Valentine και Jesus & Mary Chain.

Από την άλλη στρογγυλοκάθεται η Elisabeth Fraser των Cocteau Twins και όλοι οι επίδοξοι συνεχιστές της.

Το 'Citrus' (2006) έκατσε στη μία πλευρά και ικανοποίησε απόλυτα.

Το κατώτερο 'Hush' (2009) έριξε το βάρος στην απέναντι πλευρά , σε αυτήν που καθόταν η Liz. Μόνιμη αλλαγή κατεύθυνσης; Όχι, βέβαια. Οι Asobi θα συνεχίσουν να κάνουν τραμπάλα.

Με το φετινό 'Fluoresence' (2011), η μπίλια κάθεται στο κέντρο. Η νεουορκέζικη μπάντα, ζυγίζει τα πράγματα και σταματάει στη μέση, στη (χρυσή;) τομή των δύο προηγούμενων LP's. Με εμφανείς εμπορικές βλέψεις. Εμφανέστατες, τόσο στο 'Perfectle Crystal', όσο και στο 'Sighs'. Κάτι παρόμοιο με αυτό που προσπάθησαν και οι Raveonettes με το 'In And Out Of Control', μάλλον καταδικασμένο να αποτύχει χωρίς το απαραίτητο hype.

Ωστόσο, οι Asobi δεν ξεχνούν να μας φιλοδωρήσουν νωρίς-νωρίς με ένα από τα singles της χρονιάς, το 'Trails': ένα track που τα έχει όλα: απίστευτα φωνητικά, ασταμάτητο αλά 'Nancy Boy' feedback, και δύσκολη υποδόρεια μελωδία. Μας θυμίζουν την παρέα της Karren O στο 'In My Head', φλερτάρουν με τα 60's στο 'My Baby', τραγουδούν στη μητρική γλώσσα της Yuki 'Trance Out' και κλείνουν ιδανικά με το ΄Pink Light' μία ακόμα κυκλοφορία τους, που -χωρίς να εντυπωσιάζει- ικανοποιεί απόλυτα.

Νίκος Ζωητός




No comments: