Wednesday, May 26, 2010

Radio Dept. - 'Clinging To A Scheme'
(2010, Labrador Records)

Κάθεται και το κοιτάει. Έτσι, απλά.

Το cd ακουμπάει πλαγιασμένο στα βιβλία. Πάλι ένα πρόσωπο στο εξώφυλλο, αυτή την φορά άντρας που καπνίζει, Απλώνει το χέρι. ¨Ενα μήνα είναι εκεί. Η σκόνη έχει ήδη αρχίσει να το κάνει να φαίνεται σαν all-time classic. Πάλι διστάζει...

Έχουν περάσει επτά χρόνια από το 'Lesser Matters', το κορυφαίο LP των zeroes, ένα μίγμα ευαισθησίας, μελωδίας, shoegaze και στιχουργικής αθωότητας. Το είχε ξαναπάθει αυτό: το 'Yoshimi Battles The Pink Robots' που ακολούθησε το 'Soft Bulletin' των Flaming Lips είχε πάρει και αυτό μία γερή δόση σκόνης δύο μηνών στο ίδιο ράφι.

Τι μας κάνει να διστάζουμε να ακούμε το follow-up ιστορικών LP's; Η ανησυχία ότι το group δεν θα τα καταφέρει once more; Ή μήπως ο αντίπαλος είναι πάντα ο εαυτός μας: η αισθητική μας, οι ανασφάλειές μας, η κοσμοθεωρία που κουβαλάμε, όλο μας το είναι;

Άπλωσε το χέρι του (λίγο πιο αποφασιστικά) και άνοιξε να δει το εσώφυλλο: πάλι η ίδια μεθυσμένη εφηβική φιγούρα δίπλα σε μία θήκη cd: εφηβεία, μεθύσια και μουσική. Σαν το εξώφυλλο του ' Lesser Matters'. Μα τι τον ενδιέφεραν όλα αυτά πια, μεσήλικας πλέον; Ξανατράβηξε φοβισμένος το χέρι του και αποφάσισε να περιμένει λίγο ακόμα. Έφερε στο μυαλό του το πρώτο single 'Heaven's On Fire'. Απόλυτη μελωδία, αλλά και pop στροφή. Και αυτή η ρήση του Thurston Moore στο ξεκίνημα; Ο απόλυτος θορυβοποιός προλογίζει την απόλυτα εσωτερική μπάντα. Προσπάθησε να καταλάβει:

'Some people see rock & roll as youth culture, and when youth culture becomes monopolized by big business, what are the youth to do? I think we should destroy the bogus capitalist process that is destroying youth culture...'.

Έψαξε στο διαδίκτυο. Και βρήκε την υπόλοιπη φράση:

'...destroying youth culture by mass marketing, and commercial paranoia behavior control. And the first step is to destroy the record companies'

Τριάντα χρόνια μετά τη γέννηση της ανεξάρτητης σκηνής, κάποιοι προτείνουν ότι η λύση είναι να καταστρέψουμε τις δισκογραφικές εταιρίες.

Άρπαξε αχόρταγα το cd. Τώρα ήξερε...Οι Σουηδοί δεν θα τον απογοήτευαν ποτέ.
Οι πρώτες νότες του 'Domestic Scene' γέμιζαν το δωμάτιο και το επαναλαμβανόμενο 'you're leaving just in time' κολλούσε στο μυαλό του. Λίγο μετά, το 'This Time Around' απαιτούσε τρεις επαναλαμβανόμενες ακροάσεις για να συλλάβει το μέγεθος της απόλυτης μελωδίας που έκρυβε. Στο 'Token Of Gratitude' πρόσεξε τις ρακέτες του ping pong στην εισαγωγή και θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια, την αθωότητα και την αφέλεια που πέρασε ανεπιστρεπτί.
Δεν μπόρεσε να ακούσει το υπόλοιπο.

Σχεδόν αγχωμένα, έβγαλε το cd και το ξαναέβαλε στη θήκη και μετά στο ίδιο ράφι καταδικασμένο να ρουφήξει την ίδια σκόνη για καιρό ακόμα.

Δεν χρειαζόταν να ακούσει το υπόλοιπο...

Νίκος Ζωητός


The Radio Dept. - Live In New York from theradiodept.com on Vimeo.

No comments: