Saturday, May 14, 2011


Yuck - 'Yuck' (2011, Fat Possum)



Εδώ πρέπει να υπάρχουν -τουλάχιστον- δύο σημαντικά λάθη.

Οι
Yuck είναι πολιτογραφημένοι Βρετανοί, πράγμα που τους εντάσσει στη συμπαθή ομάδα συγκροτημάτων που ανήκουν στη λάθος μεριά του Ατλαντικού (βλέπε -αντίστροφα- τους Pains Of Being Pure At Heart). Βέβαια, αν εντρυφήσουμε στη wikipedia, δίνουμε το ελαφρυντικό της συμμετοχής μίας Γιαπωνέζας και ενός βέρου Αμερικάνου...Το γεγονός, ότι τα δύο βασικά μέλη συναντήθηκαν σε έρημο του Ισραήλ, με αφορμή το Animal Collective t-shirt του ενός μας κάνει να αναπολήσουμε το 'Twilight Zone', ιστορική αμερικάνικη σειρά επιστημονικής φαντασίας που έπαιζε στα '80's η κρατικοδίαιτη ΕΡΤ...

Σύμφωνα με όλα τα έγκριτα sites,
ο δίσκος κυκλοφόρησε το 2011, δηλαδή περίπου 20 χρονάκια αργότερα από τη δεκαετία στην οποία -ουσιαστικά- ανήκει. Και εξηγούμαι: εν έτει 2011, (δύο από) τα παιδιά θαύματα που εντυπωσίασαν ως Cajun Dance Party στα 16 τους, κυκλοφόρησαν τον απόλυτο 90's δίσκο, ηχογραφημένο σε 8-track με απόλυτη νεανική ορμή και φρεσκάδα.

Σχεδόν ότι αγαπήσαμε στα 90's υπάρχει εδώ: η fuzz αφέλεια των
Υο La TengoGeorgia'), η μελωδικές συγχορδίες των Teenage Fanclub ('Shook Down'), το φετινό 'Teenage Riot' ('Operation'), οι επανακάμψαντες Built To Spill ('Get Away'), τα φρενήρη σολαρίσματα των Dinosaur Jr. ('Holing Out'), το lo-fi των Pavement ('Stutter') και όλα τα παραπάνω μαζί στο 'The Wall'.

Ένας
μεγάλος δίσκος που μας κάνει να απορούμε πότε πρόλαβαν τα πιτσιρίκια να αφομοιώσουν την παράδοση μίας ολόκληρης δεκαετίας και --κυρίως- να τη συνθέσουν τόσο όμορφα και ανεπιτήδευτα.

Αλλά μήπως, κάτι τέτοια πιτσιρίκια δεν πηγαίνουν πάντα τη μουσική ένα βήμα μπροστά;



Νίκος Ζωητός



1 comment:

johnny got his keyboard said...

Πραγματικά μεγάλος δίσκος. Από τους πιο εθιστικούς του 2011. Και σίγουρα ο καλύτερος κιθαριστικός που έβγαλε η Αγγλία τα τελευταία χρόνια. Και ας ανήκει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού... Ειδικά αυτό το 'Rubber' είναι απλά επικό. Αχ αυτά τα πιτσιρίκια...