Saturday, May 1, 2010

Charlotte Gainsbourg - 'Irm'
(2010, Elektra)


Κόρη του Serge Gainsbourg, γνωστό τόσο για τη δισκογραφία του, όσο και για τα κατορθώματά του στις γυναίκες (βλέπε Bridgitte Bardot) και της Αγγλίδας ηθοποιού και τραγουδίστριας Jane Birkin, αποτελεί τον ορισμό του μήλου που ξέρετε που πέφτει συνήθως...

Στα χνάρια τους, λοιπόν, συμμετέχει στην ταινία 'I'm Not There' (2007) για τον Bob Dylan και κλέβει την παράσταση στον 'Αντίχριστο' του Lars Von Trier. Παράλληλα, συνηθίζει να ηχογραφεί δίσκους συνεργαζόμενη με διαφορετικούς συνθέτες: το 'Charlotte For Ever' (1986) με τραγούδια (ποίου άλλου;) του πατέρα της και το 2006 με συνθέσεις των εκλεκτικών Air ('5:55').

Το 2007 υποβάλλεται σε εγχείριση στον εγκέφαλο (που παραλίγο να της στοιχίσει τη ζωή) και την οδηγεί στο φετινό 'Irm', αρχικά που σημαίνουν 'μαγνητική τομογραφία'. Για συνεργάτη επιλέγει τον τύπο που θαυμάζει περισσότερο στη σύγχρονη μουσική, τον κύριο Beck (που τυγχάνει και φανατικός θαυμαστής του Serge) και προκύπτει ένα καλοδουλεμένο LP που αν και ξεκινάει μουδιασμένα, αναπτύσσεται από τη μέση και πέρα και σε κερδίζει κυρίως με τα 'Time Of The Assasins', 'Voyage', 'La Collectionneuse' και το (ακόμα και ο Beck γουστάρει το 'Merriweather Post Pavillion') 'Me & Jane Doe'. Ικανοποιητική δουλειά, που ανάμεσα στις δύο συνιστώσες της, θα προτιμήσουμε την ερμηνεία της Charlotte από τις συνθέσεις του Beck.

Νίκος Ζωητός


No comments: