Saturday, October 23, 2010

Radio Dept live in Athens
'We are shy people, sorry about that..'



'We are shy people, sorry about that..'

Η φράση αυτή του frontman Johan Duncanson στην αρχή της βραδιάς μάλλον συμπυκνώνει το τι έγινε την Πέμπτη στην παρθενική εμφάνιση των Σουηδών επί ελληνικού εδάφους.

Ένα πολυαναμενόμενο gig, το οποίο μας προέκυψε στην bargain τιμή έκπληξη των 10 €, αν και πολλοί από εμάς θα έδιναν τα υπερτριπλάσια χρήματα για να δουν ένα όνομα-απωθημένο της indie φυλής των Αθηνών. Και καθόλου αδικαιολόγητα: οι Σουηδοί μας προσφέρουν εδώ και αρκετά χρόνια μία σειρά εξαιρετικών LP's, ξεχωριστή αισθητική στο artwork των κυκλοφοριών τους (έχουν άλλωστε το πάνω χέρι σε όλα από την παραγωγή μέχρι το εξώφυλλο), έναν ιδιαίτερο ήχο που αν και μας θυμίζει πολλά δυσκολευόμαστε να τον κατατάξουμε και πάνω από όλα μία δικιά τους προσέγγιση στα μουσικά (και όχι μόνο πράγματα).

Βέβαια, η εμφανής ντροπαλότητα τους καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τις live εμφανίσεις τους. Ανήκουν καθαρά, στην κατηγορία των μουσικών που αρκούνται στο να παρουσιάσουν το έργο τους χωρίς αλληλεπίδραση με το κοινό και δίχως να μεταλλάσσουν τα τραγούδια τους αισθητά.

Όσοι λοιπόν περιμέναν stage-diving, 'kalispera Athina!' και τις γνωστές κολακείες του αθάνατου ελληνικού κοινού, μάλλον απογοητεύθηκαν. Εμείς οι υπόλοιποι, αρκεστήκαμε στο να θαυμάσουμε από κοντά το 50-λεπτο set τους (που απλώθηκε και στα τρία lp τους, με ορισμένες εμφανείς ελλείψεις όπως τα 'Keen On Boys' και 'Where Damage Isn't Already Done'), να απογοητευτούμε από τον κακό ήχο του Gagarin (αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι δεν είναι η ευκολότερη μπάντα για τον ηχολήπτη), να ενθουσιαστούμε με το encore-αστραπή του 'Why Won't You Talk About It?' και να περιμένουμε να τους ξαναδούμε σε ένα μικρότερο συναυλιακό χώρο που πηγαίνει καλύτερα σε κάτι τέτοιους ντροπαλούς Σουηδούς.

Νίκος Ζωητός

Setlist

This Time Around
Domestic Scene
Heaven's On Fire
Lost And Found
Freddie And The Trojan Horse
I Don't Like It Like This
I Wanted You To Feel The Same
Pulling Our Weight
1995
The Worst Taste in Music
Never Follow Suit
Encore
Why Won't You Talk About It?





1 comment:

sid4 said...

Συμφωνώ απόλυτα. Εμφανίστηκαν όπως τους περίμενα. Απλά ήταν περισσότερο τρακαρισμένοι από το αναμενόμενο. Την καλημέρα μου!