Monday, June 1, 2009

PRIMAVERA SOUND FESTIVAL 2009

Ολοκληρώθηκε και το φετινό Primavera Sound Festival στη Βαρκελώνη, μέσα σε μια εορταστική ατμόσφαιρα λόγω της Barca, που τα κατάφερε στη Ρώμη, με πάρα πολύ κόσμο και πολλές καλές εμφανίσεις. Παραθέτουμε τα top-5 acts όπως τα επιλέξαμε ανά ημέρα:
Thursday 28/5

YO LA TENGO (*****): Καταιγιστικό το τρίο από το New Jersey, ξεκίνημα με δεκάλεπτο τζαμάρισμα, πριν περάσουν στο "Autumn Sweater" και τις υπόλοιπες επιτυχίες τους, με νέο τραγούδι στις αποσκευές τους από τον επερχόμενο δίσκο τους τον Σεπτέμβρη και μία φοβερή εκτέλεση του "Blue Line Swinger" διάρκειας δεκαπέντε λεπτών για το κλείσιμο.
THE VASELINES (****): Είκοσι χρόνια μετά τη διάλυσή τους η μπάντα από τη Γλασκώβη επανήλθε για το δεύτερο live της outdoors, όπως είπε για να μας αποδείξουν ότι ήταν και αυτοί στους πρωτομάστορες της indie pop σκηνής με κομμάτια όπως το "Molly's Lips" και το "Son Of A Gun".
SPECTRUM (****): Είχε πολύ δόση space rock το φεστιβάλ και ο Peter Kember μας το έδωσε για καλά να το καταλάβουμε.
THE HORRORS (***): Η μπάντα ήθελε άλλα ο ήχος στη σκηνή που παίζανε δεν τους το επέτρεπε....πάραυτα το "Who Can Say" και το Sea Within A Sea" με τα οποία κλείσανε μας κάνουν να το σκεφτόμαστε σοβαρά να τους δούμε και στην Αθήνα.
MY BLOODY VALENTINE (***): Οι ωτοασπίδες που μας δώσανε δεν επαρκούσαν για να αποφύγουμε την ολική κώφωση από τις fuzz κιθάρες του Kevin Shields και της παρέας του... Πάντως το φινάλε του "Soon" μας αποζημίωσε για τα καλά.

Friday 29/5

THE PAINS OF BEING PURE AT HEART (*****): Μισή ώρα παίξανε αλλά ήταν όλα τα λεφτά. Άρτιος ήχος, full set χωρίς διακοπές και είναι σίγουρο πως θα τους ξαναδούμε με το καλό στο Gagarin...Για κάποιο λόγο μας θύμισαν και αρκετά τους Ash τότε που ήταν στα φόρτε τους με το "1977".
JARVIS COCKER (****): O άνθρωπος είναι γεννημένος performer, αν μας έπαιζε και κάποιο τραγούδι τους, θα ήταν σαν να βρισκόμασταν σε συναυλία των Pulp, σαν να μην πέρασε καθόλου ο καιρός από τότε, όποιοι είστε διστακτικοί σχετικά με την επικείμενη εμφάνισή του στην Αθήνα, καλύτερα να αναθεωρήσετε. Το "Further Complications" είναι τελικά συμπαθέστατο.
BAT FOR LASHES (****): H Natasha Khan εκτός από πολύ γοητευτική έχει και φωνάρα! Μας θύμιζε αρκετά Heather Nova αλλά και Bjork και οι εκτελέσεις των κομματιών δεν σε άφηναν να φύγεις από τη σκηνή με αποτέλεσμα να χάσουμε τη μισή και βάλε συναυλία των Vivian (sorry) Girls...
THROWING MUSES (****): H Kristin Hersh έδωσε τα ρέστα της πάνω στη σκηνή, αν και ελπίζαμε να δούμε και την Tanya Donelly...To "Bright Yellow Gun" ξεχώρισε.
DAN DEACON (***): O Dan προσπαθούσε αλλά το κοινό δεν καταλάβαινε ή την είχε ακούσει... "Βρε παιδιά κάντε δέκα βήματα πίσω να καταίβουμε να παίξουμε μαζί σας..." αλλά το χαβά τους αυτοί. Πάντως ό,τι προλάβαμε κι ακούσαμε ήταν super. Το "Build Voice" ύμνος.
BLOC PARTY (***): Πως να το κάνουμε, τους ταιριάζει καλύτερα το Silent Alarm, τι θέλουν και μπλέκουν τώρα με μπιμπλίκια...πάντως το "This Modern Love" και το "Like Eating Glass" μας κάνει να τους περιμένουμε και στην Αθήνα.

Saturday 30/5

DEERHUNTER (*****): Μάλλον η καλύτερη εμφάνιση του φεστιβάλ. Ο ιδιοφυής Bradford Cox τα κατάφερε για άλλη μια χρονιά να παραληρήσει το κοινό. Δεν ξέρω άλλα κάτι μου λέει ότι αυτή η μπάντα παίζει να γίνουν και οι νέοι Radiohead. Το μόνο κακό ότι δεν μας έπαιξαν το αγαπημένο Strange Lights, αλλά τίποτα δεν είναι τέλειο.
SONIC YOUTH (****): Όταν η Kim Gordon πιάνει το μικρόφωνο γίνεται να μην σου σηκωθεί η τρίχα; Τα λόγια είναι περιττά στις συναυλίες των Sonic Youth...ασφαλώς και δεν περιμένεις να ακούσεις χιτάκια τους πλην εξαιρέσεων (πχ "Bull in the heather") αλλά ένα ηχητικό όργιο που θα σε παρασύρει, θες δεν θες. Φαίνεται φοβερός και ο τελευταίος δίσκος τους.
ONEIDA (***): H μπάντα που μας πήρε τα αφτιά με το κολλητικό ριφ του διάρκειας περίπου είκοσι λεπτών τζαμαρίσματος, αλλά και με πιο post rock χροιά αυτή τη φορά.
TH' FAITH HEALERS (****): Άλλη μία αποκάλυψη του φεστιβάλ. Το noisy rock των Βρετανών αγαπημένων του John Peel αλλά και του Cobain μας εξέπληξε ευχάριστα. Τραγούδια σαν το "Reptile Smile" δεν γράφονται κάθε μέρα. Όλα τα λεφτά το κιθαριστικό κρεσέντο στο τέλος που μας αποτελείωσε...
Αυτά εν ολίγοις από το φετινό Primavera. Για φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ.

2 comments:

sid4 said...

Σας ζηλέυω!!
Εμείς θα αρκεστούμε στο Eject (που φέτος είναι καταπληκτικό) και στο Synch. Τι σας λέω όμως...

fantasmenios said...

στο φινάλε οι mbv παίξανε το you made me realise.. ;)